Igor Kolaković (©OSS)
Igor Kolaković (©OSS)

Kolaković: Ne bi bilo dobro da smo pobedili Francusku, stvorili bismo krivu sliku o nama

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.06.22. | 14:24

"Ovo je organizovan sistem u kome pojedinci nemaju šanse. Niko se nije izdvajao, svi su dali doprinos", rekao je selektor odbojkaša Srbije

Nisu ni trepnuli, a već je vreme za drugi vikend Lige nacija. Nemaju između turnira odbojkaši mnogo vremena, ali se već polako navikavaju da su stalno u mašini. U nedelju će četa Igora Kolakovića krenuti put Sofije, gde ih čekaju utakmice sa SAD, Brazilom, Kanadom i Australijom.

Sastav koji će putovati za Bugarsku još nije poznat, ali se zna da će ekipu pojačati neki iskusniji reprezentativci.

Izabrane vesti

"Imam taj komfor da u subotu veče mogu da saopštim putnike za Sofiju", rekao je selektor Igor Kolaković na početku izlaganja. "Prvi vikend je bio pun pogodak, jer su skoro svi igrači dobili šansu. Sem Rudića, koji zbog povrede nije imao svoju rolu, osim epizodnih uloga na serisu. Mislim da su svi igrači odigrali mnogo bolje nego što sam očekivao i bolje nego što su oni očekivali. To je bio najveći pogodak prvog vikenda. Važno je govoriti o pobedama i porazima, ali za mene je bilo bitno da ovi momci pokažu da postoji budućnost pred njima. Pomalo treba da skinemo tu famu da oni ne pripadaju svetskom vrhu, nego da samo pripomažu starijim i iskusnijim. Pokazali su da su veoma talentovani, vredni i moramo da vodimo računa o njima".

Iako je Kolaković oprezan dok priča o nekim dometima ovog tima, njegovi izabranici čvrsto veruju da će se naći na završnom turniru.

"Volim kad su igrači optimisti što se tiče fajnal-ejta. M u ovaj projekat nismo ušli sa nekim definisanim ciljeviima, osim da igrači bez iskustva – koji nisu baš ni mladi – da dobiju šansu i pokažu koliko mogu. Ali, ovo nam je i jedna vrsta pripreme za Svetsko prvenstvo. Ovog vikenda ćemo uvesti neke od igrača koji nisu bili tokom prvog vikenda i koji su kasnije završili svoje lige, a koji imaju određeno iskustvo i kvalitet. Potreban im je ritam utakmica, Svetsko prvenstvo veoma brzo dolazi. Da smo igrali Ligu nacija sa najvećim ambicijama sigurno da bi i Luburić odložio interevenciju na Ahilovoj tetivi, da bi Uroš Kovačević bio tu, pažljivi bismo bili sa Markom Ivovićem".

Posle prvog vikenda Srbija ima skor od dve pobede i dva poraza.

"Od sledećeg vikenda očekujem sve kao i od prvog. Biće igrača koji su debitanti, biće onih koji će ponoviti svoje role iz Kanade, biće onih koji se tek pridružuju i želimo da to bude što bezbolnije. U te četiri utakmice želimo da dođu do određenog nivoa, koji će nam garantovati čvrstu i stabilnu pripremu za Svetsko prvenstvo, koje je pred nama".

U nekoliko navrata Igor je izjavljivao u Kanadi da su ga igrači iznenadili odličnom igrom.

"Trening koji smo radili ovde je bio naporan i težak, nije bilo lako igračima. Svakako su se svi trudili da naprave najbolje, ali bilo je primetno mnogo grešaka. Pored njihovog velikog truda, bilo je vidljivo da kvalitet nije na nivou koji bi nam obezbedio čak i jednu jedinu pobedu na prvom turniru. Međutim, tamo kad smo došli – neverovatna atmosfera iz Slodesa se prenela u Kanadu. Mislim da je to najviše uticalo na naša izdanje. Mislim da ekipa osim kvaliteta, mora da ima prepoznatljv ambijent. Neverovatno sa kakvom željom su oni igrali, s koliko želje su igrači sa klupe bodrili saigrače... Sve je to bila kompaktna celina, uživanje je bilo tamo. Jeste to tek početak, ali je dobra osnova. Moramo da gajimo tu atmosferu, jer pozitivna jeste zarazna, ali se tako isto prenosi i negativna. Ovo je organizovan sistem u kome pojedinci nemaju šanse. Kad budemo razmišljali samo o pojedincima onda ćemo imati mnogo problema. Ovde se niko nije izdvajao, svi su dali doprinos. Evo mogu da istaknem ponovo Dušana Petkovića, koji nam je pomogao tokom prvog vikenda iako nije bio planiran. Ali, zbog naših organizacionih problema je bio tu, iako nije bio spreman. Uz sve bolove koje je imao, zbog hroničnih problema. To pokazuje da su svi bili spremni da daju sve... To je doprinelo da odigramo iznad naših mogućnosti. Tako nešto nije moguće uvek, ali ovaj turnir je pokazao da se takve stvari dešavaju".

Rivali na narednom turniru su manje-više poznati...

"Ako gledamo svetsku rang listu, gori smo od Brazila i Amerike, a bolji od Kanade i Australije. Rekao sam da ovo nije objektivna slika naše reprezentacije. Ovi mlađi igrači koji su bili u Kanadi su dostigli neki nivo koji garantuje dobru igru, ali mi moramo da uvodimo postepeno igrače poput Atanasijevića, Lisinca, Petrića, Krsmanovića, Podraščanina... Sigurno da je Amerika najbolja u ovom trenutku, tako pokazuje i tabela. Nemaju nijedan poraz. Brazil je izgubio od Kine, tako da nam to daje šansu da sa optimizmom uđemo u taj meč, iako će biti kompletniji na ovom turniru nego u Brazilu".

Sigurno da će put ka završnom turniru biti olakšan ukoliko padne neko od favorita - Brazil ili SAD. Treći rival je Kanada, a četvrti na zatvaranju Australija.

"Kanadu smo videli na njihovom terenu, nisu se proslavili ali imaju potencijal. Australija nepoznanica za nas, nisam ispratio s kim su igrali prvi vikend. Ali rezultat koji su napravili tamo – nisu napravili nijedno iznenađenje i bez pobede su. To su utakmice na kojima moramo da pokažemo karakter - protiv SAD i Brazila u odnosu na jače, a protiv Kanade i Australije u odnosu na ono što se očekuje od nas. Kao što se očekivalo protiv Nemačke, pa je određena doza pritiska postojala. Moramo da prođemo kroz te faze, želimo da prolazimo kroz te faze. Ja sam rekao i protiv Francuske ne bi bilo dobro da smo pobedili, jer to bi stvorilo krivu sliku o nama. A protiv Nemačke ćemo videti koliko smo dobro ili loše prošli u tom porazu. Naredne utakmice će nam pokazati", podvukao je Kolaković.



tagovi

Igor KolakovićSrećko LisinacPavle PerićAleksa BrđovićLiga nacija za odbojkaše

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara